Keresés a blogban

Csirke cacciatora - az első recept

Tizenöt éve kezdtem behatóbban foglalkozni a gasztronómiával, előtte csak mint lelkes fogyasztót érdekeltek a minőségi ételek, és rögtön rájöttem, milyen szoros kapcsolat van a művészet és a főzés között. Az alapok elsajátítása után, azonnal elkezdtem kísérletezgetni a különböző ízekkel, hogyan harmonizálnak egymással. Számomra új zamatok megismerése és létrehozása volt a cél.
Akárcsak a festészetben, ahol ezt a színekkel, textúrákkal és technikákkal tettem. Régi elhatározásom, hogy összeszedem és egy könyvben megjelentetem az általam gyűjtött vagy kikísérletezett recepteket, de szívem mélyén tudom, hogy ez a könyv soha sem készül el...
Pollo alla cacciatora
Ez az első recept, amit szeretnék bemutatni, azt jelenti csirke vadász módra. Mint nevéből kiderül, ez egy olasz étel, aminek számtalan variációja létezik Olaszországban. Ez az én verzióm:



Bevásárlólista:
· egy egész csirke, kb. másfél kilós
· egy nagyobb fej hagyma (lehet lila)
· 3 nagyobb kápia paprika (lehet piros v. sárga kaliforniai paprika)
· 3 gerezd fokhagyma
· 2 kisebb chili
· egy kis üveg fekete olívabogyó
· fél csésze szárított erdeigomba-keverék
· 3,5 deci olasz paradicsomszósz (Mutti passata) vagy egy-másfél doboz darabolt paradicsom (Mutti polpa)
· egy csokor vagy kis cserépnyi friss bazsalikom
· egy kisebb rozmaringág
· 500 g spaghetti vagy penne tészta
· olívaolaj
· 10 dkg parmezán vagy grana padano
· só, bors, szárított oregánó,
. csirke-alaplé, esetleg vörösbor

Előkészületek:

Először, beáztatom a gombát két-három deci vízben, mert ennek kell legalább fél óra. A csirkét feldarabolom alsó és felső combokra, a szárnyakat kettévágom, a mellét csontostól hosszában és keresztben is kettészelem egy bárddal, majd a hátát is kettévágom keresztben. Nem távolítom el a bőrét, mert az íze miatt fontos (ha valaki nem szereti, utólag leszedheti). A hagymát durvább darabokra vágom, a paprikákat is kicsumázom és felkockázom, kb. akkora darabokra, mint a hagymát. A fokhagymát felszeletelem, a chilit apróra vágom. Kikészítek csirke-alaplevet vagy vizet, olajat, fűszereket, a bazsalikomot megmosom és leveleire tépkedem. A gombáról leöntöm a vizet és gorombára vágom.

Az elkészítés:

Ezt az ételt legjobb egy öntöttvas serpenyőben elkészíteni, aminek teteje is van, de ha nincs otthon ilyen, akkor megteszi egy vastag falú serpenyő vagy egy olyan tepsi, amit a tűzhelyen is lehet használni.
A serpenyőbe olajat hevítek, úgy 3-4 evőkanállal, és beleteszem a csirkedarabokat. Először a combokat, majd kis idő múlva szárnyait, hátát és a mellét. Megvárom, míg szépen megpirul és mindenhol aranysárga színt kap, aztán kiszedem őket egy tálra. A visszamaradt zsíradékba beledobálom a hagymát és a paprikákat. Pár percig pirítom, hogy ők is szép színt kapjanak, majd hozzáadom a gombát, beleteszem a rozmaringágat, rámorzsolok 2-3 csipetnyi oregánót, majd visszateszem a húsokat. Rádobom a fokhagymát és a chilit. Ekkor öntöm alá a csirke-alaplét (vagy könnyű vörösbort), és egy fakanállal óvatosan megkapargatom a serpenyőt, hogy feloldódjanak az edény aljára sült pörzsanyagok, mert ezek adják a mártás alapízét. Hozzáöntöm a paradicsomot vagy a passatát, sózom, borsozom, és lefedve (lehet alufóliával) beteszem a 160 fokra előmelegített sütőbe. Ha műanyag nyelű a serpenyő, előtte tekerjük be a nyelet alufóliával. 40 perc múlva kiveszem, és leszedem a fedőt. Az olívabogyót hozzákeverem, majd a tűzhelyen közepesnél erősebb lángon, fedő nélkül tovább sűrítem a szósz (kb. 5 perc), majd a végén a bazsalikomleveleket is belekeverem. Tálalásig melegen tartva félreteszem pihenni.
Közben egy nagy lábosban vizet forralok és kifőzöm a tésztát (al dentére). Szigorúan a tészta csomagolásán feltüntetett utasítás szerint!

Tálalás:

Mivel ezt az ételt többnyire vacsoravendégeknek szoktam készíteni, úgy tálalom, hogy egy nagy, ovális tálra kiöntöm a tésztát, óvatosan kiszedegetem a húsokat és a tésztára halmozom (kihalászom a rozmaringágat és kidobom), majd a szószt végigöntöm az egészen. Ezután egy krumplihámozóval forgácsokat készítek a parmezánból, amit rászórok a tetejére. Kiteszem az asztal közepére, kibontok egy palack Chiantit és…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!