Keresés a blogban

Málnaöntet


Kármentés eredménye képpen született ez a poszt. Az nálunk nemrég pusztító jégeső, nem sok mindent hagyott meg a kertben. A diónyi nagyságú jégdarabok nem kegyelmeztek semminek. Nem kímélte a málnabokrokat sem, így a málnalekvár főzési „projekt” idén sajnos elmarad. Alig egy-másfél kilónyi ütött-vágott, sérült szemet sikerült csak lementeni róluk.
Nem voltak valami szép, „gurulós” szemek, hogy csak úgy megegyük magában, így hát maradt a szósz, vagy málnaöntet lehetősége, csak hogy ne vesszen kárba minden...

Hozzávalók:

. 1 kg. málna
. 1 csésze cukor (ízlés szerint lehet több v. kevesebb)
. 1 ek. vaníliaesszencia vagy egy vaníliarúd
. fél citrom leve

Elkészítés:

1. Egy lábosban, egy kevés vízzel, felolvasztom a cukrot, majd hozzáadom a vaníliakivonatot, vagy a kettévágott vaníliarudat.
2. A megmosott málnát a sziruphoz öntöm, és nagy lángon forralva tíz-tizenöt percig főzöm. Ezután félrehúzom az edényt.
3. Egy sűrű szövésű szűrőn keresztül átpasszírozom az egészet, hogy a málna magjaitól megszabaduljak.
4. Hozzáadom a citromlevet, és közepesnél erősebb fokozaton, még öt percig főzöm egy forraló edényben.
5. A forró szószt, ezután egy csatos üvegbe töltöm.













Még pár szó...

A málnaszósz a csatos üvegben, légmentesen zárva, hónapokig is eláll, hűtőben tartva.
A fenti mennyiségből, nagyjából 6-7 dl. Szósz/öntet készülhet.
Ezt a sűrű, édes-savanykás gyümölcsszószt, remekül használhatjuk desszertekhez, fagylaltokra öntetnek, joghurtba, turmixba keverve ízesítőként.

3 megjegyzés:

  1. Részvétem a pusztítás miatt :(

    Mivel hőkezeled, ennek még tovább is el kell állnia. Tkp. nem sokban különbözik a lekvártól, üvegbe zárás után fejre kell állítani, esetleg mehet szárazdunsztba is, és hűtő sem kell neki, csak ha felbontjuk, és maradék keletkezik.

    VálaszTörlés
  2. nekem is az volt a tervem, hogy kisebb üvegekbe töltöm és dunsztolom mint a lekvárt, de mivel nem lett annyi, hogy sokáig el kellene állnia, az egészet egy nagy csatosüvegbe töltöttem, és a hűtőben tartom... így is csak arra kell ügyelni, hogy mindig tiszta kanállal nyúljak bele.

    VálaszTörlés
  3. Valóban, egy kiló málnából nem érdemes hosszú távra tervezni. Tegnap pl. az asszonnyal ketten eltüntettünk 1 kiló málnából készült szorbetet, csak úgy desszert gyanánt :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!