Keresés a blogban

Szalvétagombóc



A szalvétagombóc remek köret lehet bármilyen bő szaftos, mártásos ételhez, kiváló alternatívája lehet mondjuk a nokedlinek, zsemlegombócnak, vagy akár a knédlinek. 

Hozzávalók (4 adaghoz):

. 10-12 dkg. füstölt zsírszalonna
. só, bors, 
. 4-5 db. hagyományos "vizes" zsemle (ha kissé szikkadt, annál jobb)
. 3 db. tojás
. 3 dl. tej
. 30 dkg. liszt



Elkészítése:

1. A két-három napos szikkadt zsemléket kis, egy-másfél centis kockákra vágom, egy tepsibe öntöm és elterítem, majd a sütőben grillfokozaton, 4-5 percig pirítom, míg aranysárga színt nem kapnak.
2. A tojásokat felverem a tejjel együtt, megsózom, borsozom, hozzáadom nagyjából a liszt háromnegyedét, hogy egy lágy, a nokedlitésztánál kicsit hígabb de a palacsintatésztánál sűrűbb tésztát kapjak.
3. A szalonnát kis centis kockákra vágom, és kifehéredésig pirítom, majd kiveszem a zsírjából és félreteszem kihűlni.
3. Egy fej vöröshagymát aranybarnára pirítok egy kevés megmaradt kisült szalonnazsíron, majd azt is hagyom kihűlni.
4. Egy keverőtálban összekeverem a szalonnát, a sült hagymát, a pirított zsemlekockákat és a tésztamasszát, és a hűtőbe teszem pihenni kb. 20 percre.
5. A pihentetett masszát kézzel elkeverem, közben ha kell, annyi lisztet szórok hozzá, hogy egy formázható sűrű masszát kapjak a végén.
6. Egy darab alufóliát fektetek le, amit alaposan beolajozok, és erre teszek egy hosszúkás kupac masszát, majd a fóliát feltekerve 7-8 cm. átmérőjű hengerré formázom, közben tömörítem is, hogy ne legyen levegős, majd mindkét végét megcsavarom mint egy szaloncukrot, hogy minél tömörebb legyen (a fenti mennyiségből 2 db. kb. húszcentis henger lesz - alufólia helyett, eredetileg egy tiszta konyharuhába/textilszalvétába tekerték a masszát, innen kapta a nevét is).
7. A biztonság kedvéért még egy réteg alufóliát csavarok rájuk, majd lobogó forró sós vízbe teszem és 25-30 percet főzöm közepes fokozaton, fedő alatt.
8. Főzés után, a vízből kiszedve hagyom pihenni 5 percet, leszedem róluk a fóliát, majd ujjnyi vastag szeletekre, karikákra vágom közvetlen a tálalás előtt.

-A főtt, kihűlt szalvétagombócot le is fagyaszthatjuk, ha többet készítünk mint amit elfogyasztunk. Az alufóliából kicsomagolva, hűtőtasakban tegyük el, felhasználás előtt csak fel kell engedni szoba-hőmérsékletűre és tálalható.
-Ízlés szerint zöldfűszerekkel is ízesíthetjük a szalvétagombócot, kakukkfűvel (pl. vadhúsból készült vadashoz, erdei-gombamártáshoz), rozmaringgal (pl. borjúpaprikáshoz, tejfölös csirkéhez) petrezselyemmel, stb. Ezeket a 4. pontnál adjuk a masszához!

Elkészítési idő: 1 óra
Költség: össz. kb. 800 Ft.
Energiatartalom: 750 Kcal/adag

6 megjegyzés:

  1. Holnap kipróbálom, bográcsban főzött paprikás csirkéhez.

    VálaszTörlés
  2. Ez valami Isteni lett :-)

    VálaszTörlés
  3. Ez valami Isteni lett :-)

    VálaszTörlés
  4. Ez valami Isteni lett :-)

    VálaszTörlés
  5. Én folpackba csomagolom alu helyett, úgy főzöm 40 percet. A fóliát megszurkálom, mielőtt vízbe teszem. Könnyebb becsomagolni, ha két kb 50 cm-s darabot egymásra fektetek kb 5-10 cm-s fedéssel, így szélesebb lesz, a végét megcsomózom.

    VálaszTörlés
  6. Rendszeresen kèszitem e recept szerint! Mindig isteni finom. Vadashoz egyszerűen fenomenális!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!