Keresés a blogban

Sült fehér spárga hollandi mártással


Ha már spárgaszezon van, és ha már spárga receptek, akkor kikerülhetetlen a klasszikus „spárga hollandi mártással”. Azért egy kis csavart vittem bele, mert a spárgát ehhez általában enyhén cukros-citromos vízben párolják puhára, de én most inkább a sütőben sütöttem meg, mert szeretem a sült/grillezett spárga karamelles-füstös ízét. Kíváncsi voltam, hogy ehhez is beválik-e a hollandi mártás. Bevált.




Hozzávalók (2 adaghoz):

. 50 dkg. fehér spárga (ujjnyi vastag szálak)
. 4 tojás sárgája (friss bio-tojás)
. 3 ek. (4dkg.) ghí- tisztított vaj
. citrom
. só, bors, cukor
. olívaolaj

Elkészítés:

1. A spárgákat előkészítem, eltávolítom a fás végüket úgy, hogy a közepénél és a vastagabbik végénél megfogom, meghajlítom és ahol eltörik onnantól zsenge a spárga szára. A fás részét kidobom, a másikat egy zöldséghámozóval meghámozom a síptól/virágtól lefelé eső részét.
2. Meglocsolom kevés jó minőségű olívaolajjal, meghintem kevés sóval és facsarok rá 1-2 kanálnyi citromlevet is, hogy ne oxidálódjon, barnuljon be, majd az egészet átforgatom, hogy mindenhol bevonja az olajos citromos lé.
3. Egy sütőlapra helyezem, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 12-18 percre (vastagságtól függően), vagy amíg meg nem puhul és kissé meg nem karamellizálódik a vége.
4. Közben egy keverőtálba ütöm a tojás sárgáit, megszórom egy csipet sóval, cukorral és frissen őrölt borssal, facsarok rá 2 ke. citromlevet, két-három kanálnyi vizet is löttyintek rá, majd egy habverővel felverem.
5. Egy lábosban vizet forralok és a tetejére téve a keverőtálat, a gőz felett folyamatos keverés mellet krémmé keverem a tojássárgáját, vigyázva, hogy ne csapódjon ki, ne süljön rántottává.
6. A gőzről levéve is folyamatosan keverem, - mert az edény még meleg és fennáll a kicsapódás veszélye - közben a ghít felmelegítem és lassan csorgatva hozzá és egyfolytában keverve, mintha majonézt készítenék, mártássá dolgozom. A végén még ha kell, egy kevés meleg vízzel a sűrűségét, sóval, citrommal pedig az ízét is beállíthatjuk a kívánatosra. A hollandi mártás akkor a kellő sűrűségű, ha űrű és bevonóképes, de könnyen lecsorog a kanálról.


Tálaláskor a spárgákat a tányérra rendezem, félig leöntöm a szósszal és megszórom egy kevés durvára tört színes borssal, meglocsolom pár csepp olívaolajjal. Kínálhatjuk külön is kis tálkákban a mártást.
Tipp! A hollandi-szószt elkészíthetjük narancslével is citrom helyett.
A mártást használhatjuk halhoz vagy főtt csirkehúshoz is, keverhetünk hozzá zöldfűszereket pl. kakukkfüvet, bazsalikomot vagy turbolyát, kaprot...
Ez egy igazán pompás fogás, kitűnő előételnek (akkor 4 adagra is elég ez a mennyiség), vagy könnyű vacsorának. A sült spárga kicsit más mint a főtt spárga. Az íze teltebb, kissé füstös és enyhén édes, karamelles. Remekül illik hozzá a hollandi mártás citromos krémes íze.
Egy pohár Mőcsényi Zöldveltelinit ittam mellé...

Elkészítési idő: 40 perc.
Költségek: 460 Ft./adag
Energiatartalom: 420 Kcal. /adag

3 megjegyzés:

  1. Toma! Az Isten áldjon! Te legalább főzöl. A blogok nagy részén "önmegvalósítás" folyik... Üdv

    VálaszTörlés
  2. Évek óta ebből főzök, pedig előtte sok mindent kipróbátam,de itt látszik,hogy el is lett készítve, Minden Tökéletes lett ! Megérne egy(?) szakácskönyvet,tudom,hogy a sok önjelölt celebszakács között ez szinte reménytelen.Egy kérdésem lenne,gondolom,hogy zöld spárgából is el lehet készíteni,és csak az esztétikai okok miatt van fehér spárgából?Igértél
    füstölt őröltpaprikás recepteket,most sikerült eredeti spanyolra szert tennem,ha megosztanád velünk,megköszönném.
    Jó egészséget,és minél több fantasztikus receptet !
    Szilárd

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!