Keresés a blogban

Gravlax


Az egyik legjobb mód, hogy a lazacot egy kicsit tovább eltarthassuk, hogy gravlaxot csinálunk belőle. A gravlax egy nagyon egyszerű, sós-cukros pácolási mód, amit Skandináviában alkalmaznak ízesítésre és tartósításra. Mikor megkaptam a nagy egész lazacomat, mindjárt ez volt első gondolatom, hogy egy részből gravlaxot csinálok. Mikor elkezdtem feldolgozni a halat, a két egész filé, vékonyabb, farok felőli harmadát erre szántam. Így egykilónyi gravlaxom lett, amit a hűtőben, bevákuumfóliázva akár egy-másfél hétig is eltarthatok, és nem kell egy-két napon belül elkészíteni mind a friss lazachúst. Emellett az előny mellett, ráadásul nagyon finom is, remek előétel, kínáló falatkákat, vagy szendvicseket készíthetünk belőle.



Hozzávalók:

1 kg. bőrös lazacfilé
8 ek. durva tengeri só
8 ek. barnacukor
4 ek. frissen tört bors
4 ek. Darjeeling teafű
4 ek. apróra vágott friss kapor
2 citrom reszelt héja

Elkészítése:

1. A lazacfilékből, egy kis fogóval kihúzkodom a kiálló szálkákat, lenyesegetem a zsírosabb hasi lebernyeget, és szárazra törlöm.
2. Összekeverem a többi hozzávalót egy keverőtálban.
3. Egy porcelán (vagy üveg) sütőtálat, amiben elfér a két filé, kibélelek két réteg nagyméretű gézzel (annyit lelógatva mivel betakarhatom) vagy muszlinkendővel, és erre szórom a keverék felét amit egyenletesen eloszlatok egy rétegben.
4. Ráfektetem a filéket bőrrel lefelé, egymás mellé szorosan, majd a tetejüket megszórom a keverék másik felével, egyenletesen , teljesen befedve a filéket.
5. Ráhajtom a géz lelógó részét, teljesen betakarva a halakat, és egy másik tállal vagy tepsivel, ami illeszkedik az alsóba, lesúlyozom.
6. A felső tálba teszek még pár konzervet is plusz súlynak, és beteszem a hűtőbe minimum 48, de  lehet 72 órára.
7. A becsomagolt filéket 12 óránként megfordítom a tálban.
8. Mikor elkészült a gralax, kiveszem a hűtőből, kicsomagolom a gézrétegből és folyóvíz alatt alaposan lemosom róla a sós-cukros pácot, majd papírtörlővel tapicskolva szárazra itatom a filéket.
9. Felszeletelem tetszés szerinti adagokra, és vákuumozó géppel lefóliázom.

Felhasználása:

. A gravlaxot egy deszkára fektetem bőrével lefelé, és egy nagyon éles filézőkéssel, laposan ferdén, hajszálvékony szeleteket vágok.
. Ezeket a szeleteket kínálhatjuk kis falatkának, hogy porcelánkanálra egy-egy szelet avokádót, paradicsomot, helyezünk, erre teszünk egy-két szelet lazacot, pár csepp citromlét facsarunk rá, majd kis joghurttal, kapribogyóval és friss kaporral ízesítjük.
. Készíthetünk szendvicseket is, hogy egy rozsos bagettet felszeletelünk, szárazon, egy serpenyőben enyhén megpirítjuk, majd a fentiekkel megpakolva tálaljuk.
. Tipp! A garvlaxot ehetjük egy kis ázsiai beütéssel is, lime-ot facsarva rá, újhagymával, pácolt-savanyított gyömbérrel és wasabival, korianderrel ízesített joghurtöntettel.
Hagyományosabban is tálalhatjuk, vajas kenyérrel, csemegeuborka szeletekkel, tormás-tejfölös öntettel és kaporral.
A lazac húsa a pácolástól tömörebb, rugalmasabb lesz, az íze egyszerre sós és édes, erősen de nem tolakodóan fűszeres, a teafűtől kellemes aromájú lesz. Remek alapanyag szendvicshez, vagy előételhez, bátran ajánlom mindenkinek!
Mi egy pompás villányi gyöngyözőbort, egy 2010-es comist (Gere Tamás és Zsolt) ittunk mellé, ami igazán remekül passzolt az ételhez...

Elkészítési idő: 30 perc + 48-72 óra
Költségek: kb. 2200 Ft.
Energiatartalma: 240 Kcal./100g.

5 megjegyzés:

  1. tinipuma17:51

    Még nem próbáltam, de nagyon tervezem. A külföldi oldalak azt írják, hogy vagy fagyasztott halat vegyünk, vagy az elkészült gravlaxot fagyasszuk le egy időre. Nálad ez a vákumozás miatt maradt ki, vagy nincs is rá szükség? Nekem nincs vákuumozó gépem.

    VálaszTörlés
  2. szerintem azért írják, hogy könnyebb legyen szeletelni. ha a gravlaxot egy fél órára fagyasztóba teszed, megkeményedik és jól lehet szeletelni.
    azt meg hogy eleve fagyasztott halból készítsük a gravlaxot, nem tartom ésszerűnek, nincs értelme....
    a vákuumozás csak azért kell, hogy még pár napig friss maradjon. ha lefagyasztod vagy egy-két napon belül elfogy, nincs jelentősége:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. fonalférgek miatt kell fagyasztani . "Aki viszont a nyers fogyasztást preferálja, csak olyan alapanyagot szerezzen be, amit ipari hűtőben legalább 15 óráig, lakossági fagyasztóban legkevesebb hét napig tároltak előkészítés előtt (az ipari fagyasztók nagyjából – 37 Celsius-fokon működnek, a lakosságiak ennél valamivel melegebb környezetet biztosítanak az élelmiszereknek).

      Törlés
  3. Névtelen0:16

    úgy tudom, a fagyasztással "hőkezelt" halat/húst biztonságosabb nyersen fogyasztani, mert a fagyasztás is elpusztít bizonyos káros mikroorganizmusokat, ha nem is mindet. erről akkor olvastam, amikor szusit akartam készíteni, és utánanéztem. hogy mennyire valós, azt nem tudom... nem kizárt, hogy egyébként a sózás is elpusztítja őket.
    elég régi a post, de idekontárkodtam, hátha érdekes lehet az infó még valakinek. :) a recept miatt jöttem, karácsonyra tervezem elkészíteni! izgalmasan hangzik a teafű :)
    v.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a nálunk halasnál kapható friss lazacok, a szigorúan ellenőrzött skandináv haltenyésztő telepekről származnak, ahonnan csak az élősködőktől és betegségektől mentes halak kerülhetnek ki, ezt a haltelepek a saját érdekükből elég komolyan veszik. ezeket biztonsággal lehet nyersen is fogyasztani. a gravlaxnál meg a só és cukor keveréke miatt szinte lehetetlen, hogy bármilyen élősködő túlélje, hiszen pont ezért találták ki anno ezt a tartósítási módot.
      érdemes elkészíteni, jó kis karácsonyi előétel lehet...:)

      Törlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!