Keresés a blogban

Flambírozott nyúljava tárkonyos spárgaszósszal és sült vegyes zöldségekkel



Mikor a nyulakat megkaptam és feldolgoztam őket, szuvidáltam, természetesen nem hagyhattam ki hogy ne készítsek el belőlük valamilyen fogást. A hűtőben pakolászva találtam még egy maréknyi fehér spárgát is, így egyből arra gondoltam össze kellene kombinálnom valahogy ezt a két dolgot. Egy kis tálban még egy pár megkezdett zöldségre is bukkantam, fél paprika, pár szem paradicsom és újkrumpli, egy darab cukkini stb, így már a köret is adta magát. Ez lett belőle!


Hozzávalók (2 adaghoz):

. 2 nyúl belsősége – máj, vesék, szív
. 20-25 dkg. fehér spárga
. 2 db. újkrumpli
. 1 fej vöröshagyma
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 1 db. kisebb cukkini
. 1 kisebb sárgarépa
. fél csípős hegyes zöldpaprika
. fél kaliforniai paprika
. 3-4 koktél vagy szilvaparadicsom
. 3-4 szál friss tárkony
. 1-2 ág friss rozmaring és kakukkfű
. tej
. 1,5 dl. konyak v brandy
. 3 dkg. vaj
. 3-4 dkg parmezán
. olívaolaj és ghí

Elkészítése:

1. Először a spárgaszószt készítem el, a spárgák fás részét letöröm, a többit meghámozom és feldarabolom, majd egy lábosba teszem.
2. Félig felöntöm a húsalaplével, csipet sót borsot szórok rá, majd annyi tejet öntök még hozzá, hogy belepje a folyadék, és közepes hőfokon puhára főzöm.
3. Egy botmixerrel simára dolgozom, majd egy szitán átpasszírozom, hogy teljesen sima legyen, azután hozzáadom a vajat és a frissen reszelt parmezánt, simára keverem az apróra vágott tárkonnyal együtt. Melegen tartva félreteszem.
4. Egy serpenyőben olívaolajat forrósítok, közepesnél erősebb fokozaton, ebbe dobom a falatnyi darabokra vágott újkrumplit és pirítani, sütni kezdem.
5. Mikor a krumpli puhulni kezd, mellédobom a karikára vágott sárgarépát és a felszeletelt fokhagymát is, sózom és borsozom, és tovább sütöm pár percet.
6. Hozzáadom még a nagyobb darabokra vágott hagymát is, meg a felkarikázott zöldpaprikát, beletépkedem a zöldfűszereket, és gyakran kevergetve rázogatva pirítom.
7. Pár perc után hozzáadom a cukkinit, a csíkokra vágott kaliforniai paprikát és a cikkekre vágott paradicsomot is, pirítom kicsit majd mikor a cukkini is kap egy kis színt, egy kis alaplét öntök alá hogy párolódjon és átpuhuljon minden zöldség. Lefedve, melegen tartva félreteszem.
8. Egy másik serpenyőben ghít forrósítok, ebben pirítom körbe a szuvidált nyúlhúst, majd mikor szép aranybarna színt kap és átmelegszik, kiveszem a serpenyőből és félreteszem.
9. A serpenyőbe újra teszek egy kis ghít, ezen pirítom meg a félbevágott veséket és szíveket, majd a májakat is mellétéve közepesre sütöm, hogy a máj belseje még rózsaszín legyen, enyhén véres.
10. Visszateszem a belsőség mellé a nyúlhúst is, megborsozom, maximumra kapcsolom alatta a tűzhelyet, majd felöntöm a brandy-vel, egy pár pillanatig forralom, azután meggyújtom és fél percig flambírozom a lángban, a serpenyőt kicsit rázogatva közben.
11. Mikor a lángok elalszanak egy kevés alaplevet is öntök alá, hogy legyen egy kis szósz a húsok alatt és a serpenyőről feloldja az odasült pörzsanyagokat.

Tálaláskor a tányérra szedek a spárgaszószból, és elterítem, mellé szedek a sült zöldségköretből, majd a szószra szedek a húsból belsőségekből és megszórom Maldon sópehelyjel. A serpenyőben a húsok alatt összegyűlt szafttal körbelocsolom, és friss tárkonnyal vagy snidlinggel díszítem.
Tipp! Nem muszáj szuvidált nyúlhúst használni, meg is süthetjük a serpenyőben, a pirítás után tegyük 140 fokos sütőbe 30-35 percre, majd folytassuk a fentiek szerint.
A zöldségköretet is összeállíthatjuk a kedvenc zöldségeinkből, csak a sütési időre kell odafigyelni és olyan ütemben adni a hozzávalókat, hogy a végén egyszerre készüljön el.
Friss idényzöldségeket használjunk a körethez!
Ez az étel tele van remek ízekkel és állagokkal, kezdve a tárkonytól édeskés zamatú krémes, sima spárgaszósszal, mellette a fűszeres roppanós sült zöldségekkel és nem utolsó sorban a szaftos puha húsú nyúlcombbal és pompás nyúlvesével és májjal...
Egy palack száraz fehérbort bontsunk hozzá, én egy pohár Sauvignin Blanc-t ittam mellé.

Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: kb. 670 Ft./adag
Energiatartalom: 710 Kcal./adag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!