Keresés a blogban

Húsimádó ragu – fehérboros ragu vegyes húsokból gombával májjal és kapros újkrumplival



Baráti, borozgatós-beszélgetős vacsorát szerveztem nemrég, erre az alkalomra készült el ez a ragu. Menet közben alakult ki a menü, mikor telefonon megbeszéltük, hogy mikor legyen ez a vacsora megtartva. Miklós felajánlotta az ügy érdekében, hogy hoz otthonról egy vaddisznószívet és májat, nekem éppen volt otthon egy adag birkahúsom, így máris kezdett valami körvonalazódni. A többit a vacsora napján délután, a közös bevásárláskor döntöttük el, miszerint egy jóféle francia típusú boros ragut főzzünk, sokféle húsból...
- „Kell marha mindenképpen, itt egy szép lapocka, vegyük meg!”
- „Oké!”
- „Kellene még valami sertés -féle is, hogy jó cuppugós legyen. Köröm vagy farok esetleg?”
- „Legyen egy csülök!” …Innen már minden ment a maga útján, gomba, zöldségek és szalonna is került a kosárba, az előételhez is vettünk füstölt makrélát bagettet... majd irány haza főzni.


Hozzávalók (8 adaghoz):

. 1,2 kg. marha vastaglapocka
. 1 db./kb.1,3 kg-os sertés hátsó csülök
. 0,6 kg.. birka v bárány pörkölthús
. 1 db. vaddisznószív
. 35-40 dkg. vaddisznómáj
. 24 dkg. főtt, füstölt császárszalonna
. 0,5 kg. közepes méretű portobello gomba
. 2 fej hagyma
. 2 szál zellerzöld
. 1 db. nagyobb sárgarépa
. 1 db. csípős hegyes zöldpaprika
. 1 db. paradicsom
. 4-6 gerezd fokhagyma
. 1 ek. olasz sűrített paradicsom
. 2 ek. vörös áfonya lekvár
. 1 fűszercsokor (kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, zsálya)
. 1 csokor friss petrezselyem
. 1 palack száraz fehérbor
. olívaolaj
. só, bors
. 2 ek. liszt
. 1,5 kg. újkrumpli
. fél csokor friss kapor
A felhasznált húsok...
Elkészítése:

1. Először is, a csülköt kicsontozom és levágom a bőrét, majd a húsát a pörkölthúsnál kicsit nagyobb, falatnyi darabokra vágom, a marhát, birkát és a vaddisznószívet szintén, a májat pedig kisujjnyi csíkokra vágom.
2. Egy nagy öntöttvas lábosban kevés olajon, aranyszínűre megpirítom a kockákra vágott császárszalonnát, majd hozzáadom az apró, félcentis kockákra vágott hagymát zellerszárat és sárgarépát.
3. Mikor a zöldség is üvegesre pirul, beleborítom a húsokat (a máj kivételével), és többször átkeverve addig pirítom míg színt nem kap minden hús, azután megszórom liszttel a tetejét, újra megkeverem és pirítom kicsit, közben megsózom és borsozom.
4. Mikor már lepirult a hús és liszt is, hozzáöntöm a marhahús alaplevet és ezzel feloldom, fakanállal fel is kaparom az edény aljáról a lepirult „pörzsanyagokat”, majd mikor már besűrűsödött a leve, felöntöm annyi fehérborral, hogy éppen ne lepje el.
5. Hozzáadom a hosszában félbevágott paprikát, a kettévágott paradicsomot, a zöldfűszerekből kötött csokrot, és a vékonyan felszeletelt fokhagymát.
6. Belekeverek még 1 kanálnyi sűrített paradicsomot és az apróra vágott grillezett/sült kaliforniai paprikát, majd közepesnél kisebb fokozaton (kerámialap #4/9), lassan gyöngyözve-forrva főzöm 2 órán át, közben félidőben ellenőrzöm még egyszer a sózást.
7. Ezután egy serpenyőben kevés olajon aranybarnára megsütöm a negyedekre vágott portobello gombát és a csíkokra vágott vaddisznómájat, hozzáadom a raguhoz, belekeverek még két nagy kanálnyi áfonyalekvárt és még 30-40 percig főzöm, közben még egyszer megkóstolom, kell-e só még bele.
8. Mikor elkészül lekapcsolom alatta a tűzhelyet, megszórom a felaprított friss petrezselyemmel, lefedem és félreteszem pihenni.
9. Közben az újkrumplikat megmosom, egy kefével ledörzsölöm és sós vízben egyben, héjastul puhára főzöm.
10. A megfőtt burgonyákat még forrón félbe/negyedbe vágom, meglocsolom a legjobb olívaolajommal megszórom a felaprított kaporral, megsózom, és óvatosan összerázom, hogy mindenhol olajos és fűszeres legyen. Azonnal tálalom!

Tálaskor szedjünk a krumpliból egy adagot, merítsünk mellé a raguból is, és körbe locsoljuk a ragu szaftjával. Friss petrezselyemmel vagy snidlinggel díszíthetjük, és adhatunk mellé valamilyen zöldsalátát.
Tipp! Nem muszáj követni szigorúan a receptet, ki lehet hagyni belőle valamelyik húsfajtát vagy helyettesíthetjük is mással, ahogy az ízlésünknek legjobban megfelel. Csak a főzési időket kell figyelembe venni az összeállításnál.
A gomba egy részét helyettesíthetjük erdei gombával is, ha szezonja van, rókagomba, vargánya, trombitagomba is jó hozzá.
A ragut elkészíthetjük előző nap is, többször is újramelegíthető mint minden ragu. A hűtőben, jól lefedve 2-3 napig is eláll, ha gomba nélkül készítjük akár le is fagyaszthatjuk, úgy akár fél évet is eltarthatjuk.
Ha nincs szezonja az újkrumplinak, legjobb köret hozzá a lágy polenta/puliszka, de az egyszerű krumplipüré is remek körete lehet, vagy akár köret nélkül, kenyérrel is ehetjük.
Savanyúság is kerülhet a ragunk mellé, céklasaláta, savanyú almapaprika vagy kovászos uborka illik hozzá leginkább.
Pompás ízek keverednek a lábosban. A sokféle, más-más ízű és állagú hús, a gomba a máj ízei, a fűszerek és egyéb zamatok egyvelege ez a fogás. Mindenképpen megéri kipróbálni.
Fűszeres, testes száraz vörösbor illik hozzá. Mi egy először egy palack Cabernet Souvignont bontottunk, majd egy üveg Pinot Noir is került mellé. Mindkettő jól passzolt a ragunkhoz.

Elkészítési idő: 3 óra
Költségek: kb. 1150 Ft./adag
Energiatartalom: 1200 Kcal./adag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!