Keresés a blogban

Marha „carpaccio” csilis-fokhagymás öntettel és madársalátával



Ez egy nagyon egyszerű de annál nagyszerűbb étel, amit az előző nap sütött rib-eye steak maradékából készítettem el, mivel azt egyedül ettem, és majd a fele megmaradt a hatalmas húsdarabnak.
Természetesen ez nem egy igazi carpaccio, - ami többnyire pácolt nyers bélszínből készül - azért is van a címben idézőjelben, hanem tulajdonképpen egy húsos saláta. De nekem annyira tetszett a hajszálvékonyra szeletelt, szép félangolosra sütött marhasteak, hogy végül nem kevertem el a salátával, inkább úgy tálaltam mint egy igazi carpacciót.



Hozzávalók (2 adaghoz):

. 30-35 dkg. médiumra sütött hideg marhasült v. steak
. 1 doboz/125g. Galambbegy/madár saláta
. 2 db. thai csili
. 1 gerezd fokhagyma
. fél citrom
. 3 ek. olívaolaj
. só, bors
. marináltretek és parmezán forgács a díszítéshez

Elkészítése:

1. Egy éles késsel a lehető legvékonyabb szeletekre vágom a húst.
2. Egy kisebb keverőtálba öntöm az olívaolajat, 1 evőkanálnyi citromot facsarok rá, megszórom sóval borssal, hozzáadom az apróra vágott csilit végül belereszelem a fokhagymát.
3. Egy másik keverőtálba öntök egy kis uborkaöntetet, rászórom a madársalátát, és kézzel óvatosan összeforgatom, hogy minden levelet érjen a szósz, de a levelek ne törjenek össze.
4. Egy nagy maréknyit egy tányérra halmozok a salátából, körbe rakosgatom a hússzeletekkel, a húst megszórom egy kis Maldon sóval és meglocsolom a csilis-fokhagymás-olajos szósszal.

Tálaláskor teszek mellé pár darab marinált retket és pár parmezán forgácsot dobok a húsra.
Tipp! Ha nincsen otthon egy jó szeletelőkésünk, használjunk hullámos pengéjű kenyérvágó kést a szeletelésre, és próbáljunk minél vékonyabb szeletet levágni.
Előző napról maradt marhasültből, a kerti grillezéskor megmaradt marha-steakből vagy akár direkt erre a célra sütött húsból is elkészíthetjük.
Marha bélszín, hátszín, vagy rostélyos (rib-eye) is alkalmas ilyen carpaccionak.
A marha steakhez nincs mit hozzáfűzni, milyen pompás íze is van, de ehhez még hozzájön a csípős-fokhagymás, citromos olívaolajos öntet remek zamata, és az üde friss saláta a finom hűvös uborkás öntettel. Remek vacsora lett belőle...
Száraz testesebb vörösbort ajánlok hozzá, egy palack Villányi Cuvée (Villány, Keller György '08) volt aminek a végére jártunk vacsora közben.

Elkészítési idő: 15 perc
Költségek: -
Energiatartalom: 570 Kcal/adag


2 megjegyzés:

  1. Névtelen8:00

    először azt hittem, hogy a retek az virsli :)

    VálaszTörlés
  2. Ez a "Carpaccio" nekem inkàbb "Roastbeef"-nek tünik....
    Amugy nagyon tetszik!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!