Keresés a blogban

Faszénen sült oldalas barbecue babbal




Újra beindul a verkli, a számítástechnikai katasztrófa elhárítva, adatok is megmentve, folytatódhat a blog... akik kitartottak a blog mellett, és még nem törölték a kedvencekből/könyvjelzők közül, azoknak köszönöm a türelmet. :)

Még tart a jó idő, a vénasszonyok nyara, érdemes kihasználni ezt egy kerti sütésre, barbecue partyra. Meg kell becsülni már minden napfényes meleg napot, hamarosan vége a kerti-party szezonnak.
Ehhez ajánlom a mai receptet amit nagyon egyszerű elkészíteni, nem igényel állandó odafigyelést, így a vendégeinkkel is törődhetünk közben, nem foglalja le minden percünket a sütés-főzés.



Hozzávalók (6-8 adaghoz):

. egy egész (kb. 3 kg.), sertésoldalas
. 1 kg. nagy szemű főtt fehérbab (lehet jó minőségű babkonzerv is)
a barbecue szószhoz:
. fél csésze barnacukor
. 3 ek. méz
. 1 dl szójaszósz
. 1,5 dl almaecet
. 2 ek. dijoni mustár
. 1 ek. Worchestershire-szósz
. 2-2,5 dl. Heinz ketchup
. 1 ek pirospaprika (ha lehet füstölt)
. 2-3 chipotle (füstölt jalapeno chili, csípős szószban) ízlés szerint
. só, bors

Elkészítése:

1. Először a húst készítem elő: az oldalast két egyforma darabra vágom, ha kell megnyesegetem, megformázom, hogy mindenhol nagyjából egyforma vastag legyen a hús (a lenyesegetett húsokat fagyasszuk le, később „hozzácsaphatjuk” valamihez, jó lesz pörköltbe, vagy darálni), majd alaposan megszórom körbe a húst a szárazpáccal és jól beledörzsölöm mindenhol, majd minimum egy órára félreteszem (ezt előző nap este is elkészíthetjük és egy éjszakát tölthet a hűtőben, de sütés előtt 1-2 órával vegyük elő).
2. Begyújtom a faszenet, és mikor már izzik, a sütő egyik felébe öntöm és egyenletesen elterítem, várok míg a rács is átforrósodik.
3. A parázs felett a húsok mindkét oldalára ropogós kérget pirítok, majd átteszem a rács azon felére ami alatt nincs parázs, rácsukom a sütő fedelét, és 60-80 perc alatt puha omlósra sütöm. Közben párszor megfordítom.

4. Míg a hús sül, egy nagy serpenyőbe (wokba) szórom a cukrot, ráöntöm a mézet és közepesnél erősebb hőfokon (kerámialap #7/9) addig melegítem míg megolvad a cukor és el kezd karamellizálódni.
5. Hozzáöntöm a karamellhez a szójaszószt és kevergetni kezdem.
6. Hozzáadom az ecetet és a mustárt is, csipet sóval borssal ízesítem, meglocsolom a worchester-szósszal és hozzáadom a ketchupot is.
7. Ezután beledobom a nagyon apróra vágott füstölt chipotlét és megszórom pirospaprikával.
8. Kevergetve 6-8 percig főzöm, míg szépen besűrűsödik, közben megkóstolom, hogy egyensúlyban vannak-e az édes-savanyú-csípős ízek, ha kell még utánaízesítek a szükséges alapanyagokkal.
9. Ekkor adom hozzá az előzőleg megfőzött (vagy konzerv) babot, elkeverem és még 5-7 percig főzöm, hogy az ízek összeérjenek.

Tálaláskor a sült oldalast a csontok közözött felszeletelem, egy fatálra halmozom, megszórom sóval. Mellé adom a BBQ babot és egy adag paradicsomsalátát. Frissen sült fehérkenyeret adok mellé.
Tipp! Ezt a barbecue-szószt nem csak a babhoz használhatjuk. Ha nem akarunk babot adni a vendégeknek, a forró szószba forgathatjuk a megsütött felszeletelt húsokat és kenyérrel salátával tálalhatjuk.
Grillen vagy sütőben piros-ropogósra sütött csirkeszárnyakat is füröszthetünk ebben a szószban.
A barbecue-szószt és a babot elkészíthetjük akár előző nap is, ha esetleg sok embert látunk vendégül ezzel időt takaríthatunk meg magunknak. Az utolsó 20-25 percben a lábost lefedve a hús mellé tehetjük a grillezőbe, hogy átmelegedjen és egyszerre legyen kész a hússal.
Érdemes kipróbálni! Finom, fűszeres omlós és szaftos oldalas, az édes-savanyú-csípős és a chipotlétól füstös ízű babbal egy elképesztően finom fogás.
Száraz vörösbort kínáljunk hozzá, ne túl testeset, inkább fűszeresebb szekszárdi Kadarkát vagy villányi kékfrankost, de jól mehet hozzá a félszáraz vagy akár egy félédes badacsonyi Szürkebarát is.


5 megjegyzés:

  1. Megérte naponta szemezni a "szolgálati közleménnyel"!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Velkámbekk! :) Ez a bab felizgatott. :) Estére megcsinálom zsengésből.

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!