Keresés a blogban

Betintázva – A tintahalas tészta...


Eredetileg fekete rizottót akartam készíteni, de sajnos nem volt elég tintám hozzá. A halasnál kiszedték a tintazacskóját a tintahalaknak és csak az egyiknek, pont a legkisebbiknek maradt egy kevéske a testében. Ahhoz kevés volt, hogy egy nagy adag rizottót teljesen feketére fessen, viszont arra elég, hogy egy jóféle tintahalas taglietelle tésztát kellően megízesítsen. A tintahal tintájának ugyanis rendkívül finom, intenzív íze van! Nem halíze, inkább valamiféle tömény tengeríz. Benne van a tenger minden íze, zamata illata...



Személyenként vehetünk egy kisebb tintahalat (10-15 dkg-ost), egy gerezd fokhagymát, kevés paradicsomot és úgy kétmaréknyi (12-13 dkg.) taglietelle tésztát.
Ebből a felsorolásból is látszik, hogy nem egy bonyolult ételről van szó.

Elkészítése:

1. Egy serpenyőben olívaolajat hevítek és beledobom a hajszálvékonyra szeletelt fokhagymát.
2. Mikor pirulni kezd, hozzáadom a kis darabokra vágott tintahalat és egy percig pirítom.
3. Hozzáadom a tintát és elkeverem, majd egy kanálnyi paradicsomszószt és egy marék koktélparadicsomot keverek hozzá, sózom, borsozom. Fél-egy percig együtt párolom.
4. Rámerem a kifőtt tésztát és egy keveset a főzővízből is, rátépkedek egy kevés petrezselymet és összeforgatom a mártást a tésztával, majd tálalom.

Tálaláskor még meglocsolhatjuk egy kis olívaolajjal, esetleg tépkedhetünk még rá kevés friss petrezselymet vagy bazsalikomot.
Ha a halasnál vesszük a tintahalat, megkérhetjük, hogy pucolja meg nekünk, de a tintazacskóját mindenképpen tetessük félre. Ha esetleg marad felesleges tinta, fagyasszuk le és később felhasználhatjuk tésztagyúrásnál a tészta színezésére. Egy nagyobb adag tészta megszínezéséhez egy borsónyi darab is elég. Vigyázzunk, mert a ruhából, konyharuhából nem igazán lehet kimosni maradéktalanul.
Ezt egy nagyon finom tészta, tele pompás telt tengerízzel, édes paradicsommal, és a fokhagyma aromájával. Ajánlom a tengeri ételek szerelmeseinek. Nem ajánlom viszont randi előtt, mert a fogakat szépen megfestheti :)
Az egyik kedvencem a halételekhez a zöldveltelini, ehhez is remek volt...

Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Bor: 1190 Ft. - metro

2 megjegyzés:

  1. Szebb lesz az eredmény, ha eleve a tésztába gyúrod bele a tintahalfestéket. Festéket egyébként kapsz kis tasakokba csomagolva is - Dolce Vitánál van néhány tipp, hogy hol lehet kapni. Szerintem citrommal nagyon jól megy a fekete tintahalas tészta, de pl. sütőtökkel is finom.

    VálaszTörlés
  2. igen, én is írtam a tészta szinezését, de most ez a rapid változat:)
    horvátországban több boltban is láttam tintazacskót lefagyasztva, de itt még nem találkoztam vele. de jobb esetben a friss tintahalban benne van:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!