Keresés a blogban

Sült kacsamell salátával


Gyors, egyszerű és rendkívül finom előétel. Bármilyen fogáshoz, ételsorhoz illik. Gyakran készítem, mert nekem az egyik kedvenc húsom a kacsamell, és idény jellegű salátával kiegészítve remek előétel vagy könnyű vacsora lesz belőle.

Hozzávalók:

. 4 db. 20-25 dkg/db. bőrös kacsamell
. 2 ág friss rozmaring
. 2 ág friss kakukkfű
. 2 gerezd fokhagyma
. 1 kisebb fej római saláta vagy jégsaláta
. egy csokor újhagyma
. egy csomag hónapos retek
. olívaolaj
. sherry ecet
. só, bors

Elkészítés:

1. A salátát felcsíkozom, az újhagymát vékonyan felkarikázom a zsenge zöldjével együtt, a retket szeletekre vágom. Klasszikus vinegrettet készítek 4:1 arányban olívaolajból és sherry ecetből, sózom borsozom (pár csepp mézzel szelídíthetjük).
2. Egy serpenyőt hevítek a legnagyobb fokozaton, egy kis darab ghít dobok bele.
3. Közben a kacsamelleknek a bőrét rombusz alakban bevagdosom és mindkét oldalát megborsozom.
4. A serpenyőbe teszem a kacsamelleket bőrével lefelé, és azonnal visszaveszem a hőfokot (kerámialap#7/9) és így sütöm 2 percig. Közben mellédobom a megroppantott fokhagymát és a rozmaring ágat.
5. A másik oldalát is 2 percig sütöm, miközben a fűszeres zsiradékkal locsolgatom, majd újra megfordítom a bőrös felére, két percre azután újra vissza még egy-két percre (összesen 7-8 perc). Így lesz a hús szép rozé!
7. Bekapcsolom a sütőt 50-60 fokra, megsózom a kacsamelleket, majd a langyos sütőbe téve hagyom pihenni 8-10 percet.
8. Közben összeállítom a salátát, annyi öntetet teszek hozzá, hogy finoman bevonjon mindent, de a tál alján ne gyűljön össze a vinegret.

Tányérra szedem a salátát, a kacsamellet ferdén felszeletelem és a saláta mellé fektetem. A húst meglocsolom a serpenyőben visszamaradt fűszeres zsiradékkal. Kész!
Tipp! Ha rózsaszínűbbre szeretnénk a húst, az utolsó fordítást hagyjuk ki.
Fontos!! A húst a sütés előtt hagyjuk szoba-hőmérsékletűre melegedni, ne a hűtőből tegyük egyből a serpenyőbe.
A kacsamellnek egészen fantasztikus íze van alapból, ha sikerül közepesre/rozéra sütni, akkor ez még csak fokozódik és egy rendkívül zamatos és puha omlós hús lesz a jutalmunk. Ne akarjuk teljesen átsütni, mert úgy a lényegét veszíti el! A fenti sütési idő függ a hústól is. Rutinos hússütőként tapintásra meg tudom állapítani mikor jó a hús de ha valaki bizonytalan, csináljon inkább egy próbasütést az egyik mellel és nézze az órát.
A kacsamellhez egy pohár Pinot noirt ajánlok...

Elkészítési idő: 30 perc
Költségek: kb. 700 Ft./adag

3 megjegyzés:

  1. csodaszép! én is imádom a kacsamellet

    VálaszTörlés
  2. Fogadjunk szót szerzőnknek! Ha már pinot, akkor legyen badacsonyi! A Szent György-hegy környékéről szüretelt szőlőből készíti a Fischer Pince. Egri fanatikusoknak az Egri Borvárból, Tóth Ferenc borát ajánlom. Otthonülők mindezt megtalálják a borteka.hu oldalon.
    Barátsággal
    Trostel Vigasz Péter
    ( WSET bortanácsadó )

    VálaszTörlés
  3. nmlss21:00

    Ez a kacsamell még mindig favorit! :)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!