Keresés a blogban

Fűszeres sült nyúlhús, parmezános gravy-szósszal


A nyúlhús egy méltatlanul elfeledett és elhanyagolt húsféleség lett mára, pedig régebben a csirkével egyenrangú szerepe volt a magyar konyhában. Kevesen eszik manapság pedig a nyúlhús, lévén „fehér hús”, nagyon egészséges, magas fehérje és alacsony koleszterin és zsírtartalma miatt.
Szerencsére manapság egyre több boltban látni jó minőségű házinyúlhúst a hűtőpultokban, érdemes kipróbálni és változatosságképpen a csirkehús alternatívájaként is használhatjuk. Szinte minden csirkehúsos recept adaptálható nyúlra, mivel közel azonos a sütési idejük. Persze azt azért vegyük figyelembe, hogy a nyúlhúsnak kissé feszesebb rugalmasabb a húsa, más az állaga mint a csirkének.
A nyúlnak nem csak a húsa, de a belsősége is rendkívül ízletes. A mája, veséje és a szíve is fogyasztható és remek falat a raguba vagy paprikásba/pörköltbe főzve.
Most egy nyulat bontottam szét és a hátsó combjait valamint a háta húsosabb („bélszín”) részét használtam fel először.


Hozzávalók (2 főre):

. 2 db. nyúlcomb (hátsó) és a háta
. 60-70 dkg. újkrumpli
. 1 dl. száraz fehérbor
. 4 dkg. parmezán
. 2 sárgarépa
. egy zellerszár
. két kisebb hagyma
. egy fej fokhagyma
. olívaolaj
. só,bors
. vaj
a pácoláshoz:
. 2 szál friss rozmaring
. 2 friss babérlevél
. 3-4 ág friss kakukkfű
. egy gerezd fokhagyma
. 2 tk. dijoni mustár
. 1 dl. olívaolaj

Előkészületek:

Elkészítem a pácot. A zöldfűszereket és a fokhagymát apróra vágom, majd egy csipet durva tengeri sóval a mozsárba dobom és összezúzom. Hozzáadom a mustárt és finomra dolgozom. Ezután hozzáöntöm az olívaolajat alaposan elkeverem és a húsokra öntöm. A pácot jól belemasszírozom a húsba, majd letakarva a hűtőbe teszem legalább egy órára.
A zöldségeket feldarabolom a fej fokhagymát négybe vágom, egy tepsi aljába szórom és meghintem kevés sóval és olívaolajjal.
Az újkrumplikat megmosom a héjukat kefével megsúrolom, majd hasábokra vágom és egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem. Megsózom, fűszerezem és meglocsolom olívaolajjal.

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítem 200 fokra (hőlégkeverés), majd a zöldségekkel a tepsit betolom a forró sütőbe.
2. Közben egy serpenyőt veszek elő, amiben olívaolajat forrósítok és a közben szoba-hőmérsékletűre „melegedett” húsokat elősütöm benne. Minden oldalára halvány kérget sütök.
3. A sütőből előveszem a tepsit, és a zöldségekre fektetem az elősütött húsokat, megsózom, borsozom, majd a maradék pácot is ráöntöm, elosztom a tetején.
4. A húsos tepsit visszateszem a sütőbe, egy másik polcra betolom a krumplis tepsit is és 30-35 percig sütöm.
Ezután kiveszem a tepsiket (a krumplit, ha még nem sült meg, hagyjuk a sütőben), a húst kiveszem a tepsiből, melegen tartva félreteszem.
5. A zöldségekkel a tepsit a főzőlapra teszem maximális fokozaton meghintem egy csapott kanál liszttel és lepirítom. Ezután felöntöm a fehérborral és addig forralom míg az alkohol nagy része el nem párolog belőle.
6. Hozzáadom a pecsenye alaplevet is és összeforralom.
7. Leveszem a tűzhelyről a tepsit, és egy szűrőbe borítva átnyomkodom a levét egy forraló edénybe, vagy serpenyőbe.
8. A szószt felforralom alacsony hőfokon, közben kis kockákban, hideg vajdarabkákat dobálok bele és a serpenyőt körkörösen mozgatva elegyítem el a szószban.
9. Mikor már kellőképpen selymes a szószom, félrehúzom, belekeverek egy-két evőkanálnyi frissen reszelt parmezánt.

Tálaláskor a burgonyákat a tányér szélére halmozom, a szósszal bevonom a tányér alját majd erre helyezem a nyúlcombot. Díszítésként megszórhatjuk egy kevés apróra vágott snidlinggel vagy friss kakukkfűvel.
Tipp! Nemcsak újkrumpliból készíthetjük a köretet, hanem öregből is, de akkor számoljunk a hosszabb sütési idővel.
A hús és a szósz ha marad, egy-két napot eláll a hűtőben, szorosan lefedve.
A maradék húst és szószt úgy is hasznosíthatjuk, hogy a húst lecsipkedve a csontról, a szósszal elkeverve serpenyőben felmelegítve, kevés tejszínt adunk hozzá és tésztával tálaljuk.
Ez az étel igazán remek! Finom sült nyúlhús, kellemes fűszerekkel, kívül ropogós, belül krémes burgonyával és pompás ízű selymes szósszal. Mi kellhet még?
Somlói olaszrizlinget bontottam hozzá...

4 megjegyzés:

  1. nyuszómuszó21:15

    Két hete vettem nuylat aranyáron, és egészen borzasztó volt. Olyan inas és rágós, hogy egy az egyebn kidobtuk az első két falat után..:(
    Gondolom, öreg nyuszi volt.. :(

    De nem biztos, hogy újra próbálkozom a közeljövőben..:S

    VálaszTörlés
  2. nem hiszem, hogy öreg volt, mert a nyulat is, mint a csirkét. egy bizonyos korban vágják.
    szerintem nem jól készítetted elő, vagy a technologiával volt a baj.
    az aranyár nem tudom mennyi lehetetett, én 1500/kg. áron szoktam venni...

    azért ne add fel!:))

    VálaszTörlés
  3. Névtelen14:05

    Nem vagyok nyúlrajongó, de ez a recept megfogott - tegnap levágtunk pár tapsifülest, és holnap elkészítem ezt a verziót.

    VálaszTörlés
  4. sok sikert! majd számolj be az eredményről!:)

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!