Keresés a blogban

Sörös marharagu, a pókervacsora



Pár barátommal rendszeresen összejövünk péntekenként, egy egész estés pókerezésre, amire hogy, hogy nem, - kezdeti pizzarendelések és KFC-s csirkeszárnyak után - szép lassan úgy alakult a dolog, hogy én főzöm a vacsorát, amivel alapozni szoktuk a játék közben legurított borokat és söröket, mielőtt még előkerülnek a pókerzsetonok. Ezek persze általában valami egyszerűbb egytálételek, vagy sültek szoktak lenni, nem pedig többfogásos ételsorok. Leggyakrabban valamilyen ragut készítek körettel, ahogy ez a sörös marharagu is egy ilyen pókeres vacsora alkalmával készült. A különféle marharagukkal mindig nagy sikert tudok elérni, mindenki nagy kedvence, sokszor külön játszmák folynak a maradékért.



Hozzávalók:

. 1 kg lehártyázott marhahús (nyaka, lapocka, vagy lábszár)
. 30-35 dkg sárgarépa
. 30-35 dkg hagyma
. 4-5 gerezd fokhagyma
. 15 dkg füstölt szalonna
. 1 db hegyes csípős zöldpaprika
. 3 db egész hámozott olasz konzervparadicsom (vagy 3 tk paradicsomsűrítmény)
. 1 üveg sör
. alaplé vagy marhahúsleves
. 3 db babérlevél
. 7-8 ág friss kakukkfű
. 1 csokor petrezselyem
. Worchestershire-szósz
. szójaszósz
. só, bors
. liszt

Elkészítése:

1. A marhahúst nagyobb falatokra vágom, megsózom, borsozom és két púpos kanál liszttel megszórom, és alaposan átforgatom, mindenhol ellepje a fűszeres liszt.
2. Egy nagyobb, vastagfalú öntöttvas edénybe dobom a felkockázott füstölt szalonnát, és kiolvasztom a zsírját, majd a megsült pörcöket kihalászom és félreteszem.
3. A kisült zsíron barnára pirítom a lisztes marhahúst, több kisebb adagban, hogy ne eresszen levet és piruljon, ne párolódjon.
4. Hozzáadom a nagyobbacskákra feldarabolt sárgarépát, átforgatom fél percig pirítom, majd rádobom a durvára feldarabolt fokhagymát is, és tovább pirítom.
5. A hagymát is nagyobb, durvább darabokra vágom és azt is a húshoz adom, még további egy-két percig kevergetve pirítom.
6. Hozzákeverem a felaprított paradicsomot is, majd sózom, borsozom, és a félretett sült szalonna darabokat is beleszórom.
7. Felöntöm annyi sörrel, hogy kétharmadig ellepje az egészet, fakanállal felkaparom az edénybe sült pörzsanyagokat, azután beledobom a babérleveleket, a kakukkfüvet, a hosszában behasított zöldpaprikát, majd hozzáöntök egy-egy kanálnyi worchestershire-szószt és sötét szójaszószt.
8. Mikor kb. a sör fele elforr, felöntöm annyi marhahús alaplével, hogy ellepje a húst, megkóstolom a levét, ha kell még sózom és borsozom, majd lefedem, de nem teljesen, egy fél-egycentis rést hagyok a szélén, hogy a gőz távozni tudjon, ne vizesedjen el a ragu, és így teszem a 150 fokra előmelegített sütőbe 2,5-3 órára, vagy amíg a hús megpuhul.
9. Mikor elkészült a ragu, megszórom az apróra vágott petrezselyemmel és elkeverem, lefedem és tálalásig hagyom pihenni 15-30 percet.


Tálalhatjuk magában, egy kis kenyérrel vagy bagettel, és egy kis zöldsalátával, de adhatunk mellé különféle köretet is.
Tipp: Köretnek a legegyszerűbb választás a klasszikus vajas burgonyapüré, vagy nokedli. De remek köret hozzá lehet a szalvétagombóc vagy a krumplis fánk is, ha mondjuk valami különlegesebbet szeretnénk a vacsoravendégeknek.
A szójaszósz talán egy kicsit furcsának tűnhet, nem megszokott alapanyag az európai stílusú raguknál, de ez az én titkos hozzávalóm, sokszor használom, még akár a klasszikus pörkölteknél is. Egy-egy kanálnyi belőle remek ízfokozó, nem érezni magát a szójaszószt a kész ételben, de teltebbé teszi az ízeket, kiemeli azokat.
Bármilyen sört használhatunk a főzésnél, lehet világos, pilseni vagy akár egy erősebb barna sör is, ami a kedvencünk és ami van otthon a hűtőben.
Igazi téli kényeztető fogás ez a marharagu. A puha omlósra párolódott ízletes marhahús, és édes sárgarépa a sűrű, tartalmas, finom fűszeres szaftban...
Egy palack vörösbort, villányi portugiesert (Wylyan, "Macska" '12) bontottunk mellé, de egy üveg sörrel is lekísérhetjük.




5 megjegyzés:

  1. Na jó, ezt ki kell próbálni...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A ragut vagy a pókert? :)

      Törlés
    2. A ragut mindenképpen, de pókerezni is rég pókereztem. :D

      Törlés
    3. Márti23:04

      Már sokszor elkészítettem, így lesz ez a hétvégén is.

      Törlés
  2. Névtelen17:31

    Bombadil Toma for President!

    VálaszTörlés

rólam/about me

Nem vagyok profi séf csak egy festőművész. Ezen kívül lelkes foodie és amatőr szakács, kinek szenvedélye a gasztronómia. Régi vágyam volt, hogy egyszer majd írok egy szakácskönyvet, de sajnos ez idő nem jött még el. Így helyette elindítottam ezt a blogot amiben megmutathatom a kedvenc receptjeimet, gondolataimat az ételekről, alapanyagokról és főzésről.

I'm not a professional chef just an artist. In addition I'm a foodie and amateur cook who has a passion for gastronomy. I've desired to write a cookbook some day for a long while but unfortunately it hasn't come true yet. I've been writing this blog instead wherein I can show you my favourite recipes and give my ideas about the meals and cooking.

szerzői jogokról

A blogban megjelenő receptekre, írásokra, és fényképekre, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Azokat, a szerző engedélye nélkül, közzétenni tilos!